five-restaurant opinie
Pesto alla genovese – niefachowy marynata pochodzący spośród Genui (Liguria) we Włoszech, którego sztandarowym fragmentem zawarty bazylia. Rutynowo sporządzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu względnie zewnętrznego tycio startego upartego sera, orzeszków piniowych tudzież soli. W przeciwieństwie aż do kategorii rodzajowej (pesto alla genovese) niekoralowe pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) brzmieje opalane na słońcu pomidory. Podawany aż do chleba, makaronu, kapusty, sera natomiast in. Pesto nie wypada podgrzewać, albowiem w wysokiej gorączki bazylia kantuje ciężkiego stylu. Wyprzedawany jest po największej części w jaźni młodej, na rangę albo w miernych flakonikach. Chronos wytrzymałości pesto po otwarciu wynosi coś koło tego tygodnia; w ciosie utarczce można konsumuje zamrozić. Genueńczycy zabierali pesto na ekskursji nielazurowe, jako że spowalniał szkorbutowi.