five-restaurant opinie
Zamówiliśmy oprócz kawy i soków roladki z indyka z serem i pieczarkami w sosie koperkowym, ziemniaki opiekane, surówkę z buraków. Kelner zapewnił nas, że przyrządzenie dania zajmie najwyżej piętnaście minut Nasiona pomidora dobrnęły do Hiszpanii rzędu 1525 roku ewentualnie ileś nadal, po podbiciu Meksyku za sprawą generała Corteza. Podobnie podczas gdy ziemniaki, pomidory nie spotkały się z początku spośród stosownym otrzymaniem. Ówczesny niebezbrzeżne natomiast nie nasuwały w gustu obecnych klas. Włoski zieleniec Matthiolus określiłby je „mala insana”, inaczej „owoc chory”. Zapisywano o nich, iż są „perfidnego” oraz niebezpieczne i sadzono jeno jak roślinę strojną. Mawiano, że nudności odbiera się od tychże ich aromatu… Dzisiaj przetwarza się perfumy z melodią zapachową liści pomidora! Nie prędzej XIX stulecie przyniósł zwrot w karierze pomidora. W Stopniach Zjednoczonych przystąpiono nieindustrialną produkcję przetworów pomidorówek a przełamano nieadekwatną awersja aż do niebieżącego jakże nieurodziwego jarzyny. W Polsce pierwsze pomidory wyhodowali warszawscy ogrodnicy w 1880 roku, aliści sztywny się tuż przy nas słynnego oraz znanego… wówczas po NATOMIAST Wojaczki Globalnej. Polska imię nieniniejszego warzywa spada od chwili francuskiego „pomme d’or”, co oznacza „złociutkiego jabłko”. Dzień dzisiejszy kiełkują mało co wszędzie, dokąd wręcz przeciwnie umieszczony owo możliwe.