Poznaj gorącą wśród turystów Bułgarię
Bułgaria jest położona w samym środku Półwyspu Bałkańskiego, na granicy Europy i Azji. Graniczy z Macedonią, Serbią, Rumunią, Grecją i Turcją. Około 5% obszaru Bułgarii przekracza wysokość 1600 m n.p.m., a 70% to góry i wyżyny. Główną atrakcją kraju jest czyste i zachwycające wybrzeże Morza Czarnego przykuwające uwagę turystów z całego świata.
Tradycja Bułgarii przesycona jest artystyczną działalnością. Na szczególną uwagę zasługuje interesująca muzyka folkowa, znana na świecie od połowy lat 80 i postrzegana za kulturalną wizytówkę Bułgarii. Najbardziej popularny jest kobiecy śpiew i zespoły weselne. Tradycyjnie muzycy to zazwyczaj Cyganie, gdyż ich występy są wyraziste i mają w sobie ogromną dawkę naturalności.
Turyści spędzający wakacje w Bułgarii muszą pamiętać, że Bułgarzy odwrotnie rozumieją kiwnięcia głową na "tak" i "nie". Gesty te są wielokrotnie czynnikiem licznych nieporozumień pomiędzy turystami a tutejszymi.
Najodpowiedniejszą porą na wczasy w Bułgarii jest okres od maja do września. Lata są bardzo gorące i suche, więc dobrym wyborem jest wiosna i wczesna jesień. Jednak największe rzesze podróżnych przyjeżdża nad Morze Czarne na przełomie lipca i sierpnia. Wtenczas panują 30-stopniowe upały i czyste niebo. Jednakże w sezonie ceny w Bułgarii są bez porównania wyższe.
Najwygodniej wyjechać na wczasy do Bułgarii samolotem. Samoloty lecą z Warszawy i pozostałych krajowych lotnisk do Sofii a latem dodatkowo tworzone są połączenia czarterowe do Burgas i Warny.
Sztuka kulinarna Bułgarii jest standardową kuchnią bałkańską. Widać to po znanych sałatkach z pomidorów, papryki, cebuli i owczego sera, tureckich kebabach i kebaczetach (kotlety z baraniny przypominające hamburgery). W Bułgarii je się stosunkowo dużo mięsa, owoców i warzyw. Popularne są potrawy mięsne przypominające gulasz z dodatkiem sporej ilości cebuli lub warzyw