Whisky
Szkło, w jakim podawane jest whisky powinno być cienkie. Nie może to być szklanka, lecz kieliszek w zarysie pękatego tulipana, taki jak stosuje się do picia koniaku. Taki kształt kielicha zapewnia, że zapachy dobrze uwolnią się z trunku a każdy degustator będzie w stanie zamieszać kieliszkiem, tak aby je uwolnić i powąchać. Stąd whisky nie rozlewa się do pełna, ani nawet do połowy wielkości kieliszka. Podawana whisky powinna być nieznacznie schłodzona, niemniej jednak istnieje szkoła, wedle jakiej whisky powinna być serwowana w temperaturze pokojowej. Do kieliszka można dołączyć maksimum jedną kostkę lodu, jednakże lepiej dodać niedużo czystej wody, mineralnej oraz obowiązkowo bez gazu. Najwyższej klasy trunki miesza się tylko z wodą pochodzącą z tej samej destylarni, co konkretna butelka whisky. Wody nalewa się nie więcej niż wynosi porcja alkoholu. Jej zadaniem jest zniwelowanie palącego smaku alkoholu i wyeksponowanie wszelkich zapachów, którymi przeszedł destylat w czasie spoczywania w beczce. By wyczuć wszelkie smaki whisky nie wolno przed jej wypiciem spożywać niezwykle ostrych posiłków. Powodują one to, iż kubki smakowe nie odczuwają bodźców tak, jak powinny. Pamiętajmy także o tym, że whisky to alkohol, jaki niegdyś pili gentelmani jest niezwykle elegancki, tym samym służy nie do upijania się, ale do smakowania.