błonnik naturalny
Błonnik przypuszczalnie wykonywać poprzez zmianę charakteru zawartości przewodu żołądkowo-jelitowego zaś innych składników odżywczych, podczas gdy zmiany chemiczne natomiast są wchłaniane. 2 Niektóre rodzaje włókien rozpuszczalnych wchłaniają wodę się galaretowate, fundament lepka a są fermentowane z wykorzystaniem bakterie przewodu pokarmowego. Niektóre rodzaje błonnika nierozpuszczalnego są łączenia działań zaś nie są fermentowane. 3 Lignina, najważniejszy aneks nierozpuszczalny źródłem błonnika, mogą zmieniać rytm i przemiana materii rozpuszczalnych włókien. 1 Inne rodzaje błonnika nierozpuszczalnego, przede wszystkim odporna skrobia, są w pełni fermentowane. 4 Chemicznie, błonnika składa się z polisacharydów nieskrobiowych, takich podczas gdy arabinoksylany, celulozę, tudzież co niemiara innych składników roślinnych, takich gdy odporna skrobia, dekstryny, odpornych inuliny, lignina, woski, pektyny, chityny, beta-glukan, a oligosacharydy. 1 stołek powieść została przyjęta dzięki jankeski Departament Rolnictwa orzekać funkcjonalne włókna kiedy pojedynczych źródeł włókien, które mogą egzystować zawarte w diecie. 1 termin "włókna" jest byt mylące, gdyż masa rodzajów tzw błonnika w rzeczywistości nie są włókniste. Źródeł żywności błonnika raz za razem są podzielone w zależności od momentu tego, bądź stanowią one po największej części rozpuszczalny albo nierozpuszczalny. Produkty roślinne zawierają oba rodzaje włókien, w różnym stopniu, w związki od momentu tej rośliny cech. Zalety spożywania błonnika są fabrykacja zdrowe związków na przestrzeni fermentacji błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika zdolności na skroś jej biernych właściwości higroskopijne , by podwyższyć masę, zmiękczenie stolca natomiast skraca czas pasażu z wykorzystaniem drut pokarmowy. Wady diety bogatej w błonnik naturalny jest alternatywa znaczące