kenia herbaty
Uprawa herbaty w Kenii rozpoczęła się w 1924 roku i od tego czasu kraj ten stał się jednym z głównych producentów czarnej herbaty. Obecnie Kenia jest na trzecim miejscu za Chinami i Indiami w produkcji herbaty. W Kenii krzewy herbaciane rosną w rejonie górskim, gdzie warunki do uprawy herbaty są wprost idealne. Plantacje znajdują się na wysokości od 1500 do 2700 metrów nad poziomem morza. W Kenii panują idealne warunki klimatyczne, co sprawia że zbiory odbywają się przez cały rok. Za najlepsze uważa się jednak liście zebrane między końcem stycznia a lipcem. Doskonałe możliwości uprawy zapewnia również jezioro Wiktoria. Unosząca się z nad niego wilgoć przemieszcza się na zachód i ochładza nad płaskowyżem i górami. Dzięki czemu w rejonie górskim wytwarza się specyficzny mikroklimat , który daje odpowiednią wilgotność i nasłonecznienie upraw. Liście kenijskiej herbaty dają wyrazisty napar o zdecydowanym, wykwintnym smaku. A ten smak poszukiwany jest przez smakoszy herbat na całym świecie.